Ervaringen

Hieronder is een aantal ervaringen van cliënten geplaatst. Dit om een indruk te geven van de vele mogelijkheden die EFT in combinatie met counselling biedt.

Bijna alle reacties zijn geschreven door vrouwen. Dat zou de foutieve indruk kunnen wekken dat er geen mannen in mijn praktijk komen. Dat is niet zo. Bijna de helft van de klanten zijn man. Alleen zijn die wat terughoudender in het geven van een schriftelijke reactie.

Je wonden helen

C. W., 27 jaar – Overgebleven klachten na verkrachting behandeld met EMDR

Ik ben bij Levenszin terechtgekomen omdat ik dagelijks veel last had van stress en angst als gevolg van een verkrachting die ik meemaakte toen ik veertien was. Ik heb een aantal jaren geleden EMDR-therapie gehad, maar dit hielp me niet volledig van mijn klachten af. Door de EFT-therapie bij Levenszin leerde ik om echt terug te gaan naar de vervelende momenten en gevoelens. Door er met behulp van het kloppen echt in te duiken zakte de angst en stress steeds verder weg en kwam ik helemaal terug in mijn lichaam. Na een aantal sessies met Dorthe voel ik me weer helemaal mezelf en een heel stuk lichter. En voor het eerst in mijn leven heb ik probleemloos seks!

Opmerking: heb je EMDR gehad voor een trauma maar heb je nog klachten? Misschien kan EFT je verder helpen. Ga niet twijfelen aan jezelf of aan je eigen gevoelens.

Vrouw, 37 – Traumatische ervaring

Omdat ik steeds meer last kreeg van een onverwerkte traumatische ervaring in mijn jeugd (aanranding op achtjarige leeftijd), zocht ik contact met de praktijk Levenszin en kwam ik terecht bij Dorthe. D.m.v. EFT hebben we laagje voor laagje het trauma als het ware afgepeld. In het begin kon ik er niet eens over praten! Daar wist Dorthe op een creatieve manier die voor mij heel veilig voelde mee om te gaan, zodat het toch mogelijk was om te werken met het trauma. Ik vond het vreemd genoeg heel prettig om gevoelens die ik 30 jaar geleden had gehad en nooit echt had gevoeld of uitgesproken maar die ik had weggestopt, eindelijk de ruimte te geven. Na een aantal sessies kon ik er met Dorthe, en ook met mijn ouders over praten. De ervaring met EFT maar vooral de liefdevolle, betrokken en creatieve begeleiding van Dorthe heeft een onopvallende maar voor mij grote verandering te weeg gebracht. Alsof een ‘onzichtbare, verboden laag’ uit mij verdwenen is. Nogmaals heel erg bedankt Dorthe!

Jonge moeder – Verdriet en boosheid na diagnose kanker

Door positieve verhalen van anderen ben ik nieuwsgierig geworden naar EFT en kwam ik terecht bij Dorthe. Ik ben een jonge vrouw, net moeder en ben ongeneeslijk ziek. Het verdriet en de boosheid die ik met deze ziekte erbij kreeg bleven me lastigvallen, ondanks pogingen met psychologen. Met Dorthe kon ik een deel van het verdriet en de boosheid los laten. Ik vond haar een heel prettig persoon: open, vriendelijk, zacht en weet de kern te raken. Een aanrader voor iedereen die worstelt met iets, wat het ook moge zijn.

Heleen, 23 – Eetstoornis/oude emoties/verkrachting

Inmiddels heb ik al 6 jaar een eetstoornis (NAO/bolimia) en ik had er veel last van. Ik heb verschillende psychologische behandelingen ondergaan maar dit heeft mij niet/nauwelijks geholpen. Met Dorthe heb ik de onderliggende emoties behandeld. Zij gaf me inzicht in de emoties die bij de eetstoornis/eetbuien horen en wat ik nodig heb om écht te voelen wat er gaande was i.p.v me te "verdoven" met een eetbui.
Ook hebben we de relatie die ik heb met mijn ouders (los van elkaar) behandeld. Het is tussen mij en mijn ouders flink mis gelopen en daar had ik erg veel pijn van. Door de eft kwam ik los uit mijn oude denkpatronen en konden de verkrampte emoties vloeien. Ik heb ontzettend veel gehuild tijdens de sessies, maar daarna was het vaak op klaar, opgelost en verwerkt. Door Dorthe's inzicht zijn we er achter gekomen dat de verkrachting die ik heb meegemaakt mij ook nog erg belemmerde. Niet dat ik er dagelijks bij stil stond (juist liever niet) maar er heerste altijd een droevige ondertoon. Eerder heb ik hier EMDR voor ondergaan, maar met de eft heb ik het écht kunnen aanpakken.
Ik ben er van overtuigt dat eft mij veel verder heeft gebracht, maar dat ook de vaardigheid van Dorthe niet vergeten mag worden. Zij ziet ontzettend goed wat er non- verbaal gecommuniceerd wordt, terwijl ik in mijn (verbale) verhaal in eerste instantie hier nog niet eens bewust van was. Ze sloeg vaak de spijker op de kop en dit in combinatie met haar prettige persoonlijkheid heeft zij mij erg geholpen!

H.R. – Vrijkomen van ex-partner met narcistische persoonlijkheidsstoornis

Ik ben bij Dorthe terechtgekomen omdat ik vastliep in het verleden. Na een lange relatie en een scheiding van iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis kon ik dit niet achter me laten, hoewel de scheiding al ruim 6 jaar geleden was.

Door de gesprekken met Dorthe en toepassing van EFT merkte ik al snel dat ik het verleden steeds meer los ging laten. Ik zit echt veel beter in mijn vel dan voorheen en kijk ook positiever naar de toekomst. Mijn narcistische ex speelt bijna geen rol meer in mijn gedachten, dat is echt een enorme verbetering!
Ik vond het fijn dat Dorthe precies de pijn wist te raken, maar toch altijd positief bleef en niet oordeelt.

Vrouw, 54 – PTSS - angsten - hyperalertheid - depressiviteit - stem kwijt | Safe and Sound Protocol

Behandeling op basis van het Safe and Sound Protocol

Op mijn dieptepunt ben ik bij een psycholoog terechtgekomen en heb ook EMDR geprobeerd. Dat is een prima methode maar er werd elke keer maar 1 onderwerp/trauma aangepakt . Dat zou een een enorm lang traject gaan worden voor mij, daarom besloot ik verder te zoeken. Samen met Dorthe heb ik het Safe Sound Programma (SSP) doorlopen Ik vond het vooraf een beetje ‘vaag’ klinken. Met een koptelefoon op niks doen, alleen maar luisteren naar muziek waarbij met frequenties en volume wordt gespeeld. Maar niks doen was geen optie.

Deze behandeling heeft enorm veel emoties en voorvallen opgeroepen ook van veel langer geleden die ik al ‘vergeten’ was. Deze heb ik vervolgens met Dorthe besproken en omarmd.

De eerste dagen van de behandeling voelde ik me ziek door de overweldiging van alle emoties en enorm moe. Na 2 dagen knapte ik weer wat op en voelde ik me alleen nog maar moe na de sessie. Voor mij was deze behandeling heftig maar absoluut een keerpunt. Een nieuw proces is in gang gezet. Ik kan beter bij mijn gevoel, mijn intuïtie kan me steeds beter helpen, ik durf assertiever te zijn, mijn paniek is weg en heel belangrijk, ik heb er weer steeds vaker zin in in dingen. Zin in het leven. Ik ben er nog niet maar er zit weer beweging in, ik zit weer op het juiste spoor. Bijzonder!

Tamara – Extreme stress, trauma en onverwerkte emoties | Safe and Sound Protocol

Behandeling op basis van het Safe and Sound Protocol

Mijn ervaring met sound en safe protocol is uitermate positief. Boven verwachting heeft het effect ervan, de rust in mijn lichaam en in mijn leven op een hoger niveau getild.

De verbinding met mijn jonge kinderen is er ook veel beter op geworden. En de onrust/boosheid en verdriet die ik van binnen vaak voel, is stukken minder en op een betere manier te reguleren. Hartkloppingen en geluiden voelen anders en komen minder heftig binnen, waardoor ik beter reageer op situaties in het dagelijkse leven. Vooral omdat de scherpe randjes waarmee ik met mezelf in de knoop zat, eigenlijk gewoon weg zijn. Zelfs het dagelijks moeten overgeven, waar ik lichamelijk echt last van had, is zo goed als verdwenen.

Respect voor lichaam en geest worden beter door grenzen naar jezelf aangeven. In samenwerking met Dorthe is dit een fantastische combi om aan jezelf te werken door naar gefilterde muziek te luisteren.

Gezond zelfvertrouwen

Bregje de la Fuente-Dekkers – Vliegangst overwonnen

Naarmate ik ouder wordt bemerk ik dat ik steeds meer last ging krijgen van hoogtevrees. Met name nam mijn vliegangst toe. Inmiddels was de vliegangst zo erg dat ik eigenlijk niet meer durfde. Angst om naar beneden te vallen en bij het opstijgen kreeg ik bijna hartkloppingen. Nog maar te zwijgen over wat er met mij gebeurde bij turbulentie.

Vakantie, congressen, weekendje naar vrienden in Portugal leverde nu alleen nog maar stress op. Een vriendin had last van hoogtevrees en was bij Dorthe geweest voor EFT Therapie. Ze had uitstekend resultaat en durfde de skipiste op in het liftje zonder dat ze angstig werd of in paniek raakte. Ik twijfelde geen moment en heb direct een afspraak gemaakt om van mijn vliegangst af te komen.

Ongelofelijk hoe de EFT werkt. Gebaseerd op accupunctuur punten, waar je vervolgens op tikt, je angst benoemt en zegt dat jij oké bent. Uiteindelijk heb ik 3 sessies nodig gehad en toen moest ik in het vliegtuig naar Aruba. Volledig zonder stress ben ik op pad gegaan en het vliegtuig ingestapt. Geen angst gehad, mijnmaag is niet omgedraaid. Ik heb zelfs een foto gemaakt vanuit de lucht. Door de wolken heen kon je een van de luchthavens van London zien.

Ik ben geweldig enthousiast over deze therapie, ondanks mijn sceptische blik, heeft het resultaat mij overtuigt.

Enorm veel dank aan Dorthe. Zo blij dat ik dit heb gedaan en kennis heb gemaakt met EFT.

Bregje de la Fuente-Dekkers – Vliegangst overwonnen

Naarmate ik ouder wordt bemerk ik dat ik steeds meer last ging krijgen van hoogtevrees. Met name nam mijn vliegangst toe. Inmiddels was de vliegangst zo erg dat ik eigenlijk niet meer durfde. Angst om naar beneden te vallen en bij het opstijgen kreeg ik bijna hartkloppingen. Nog maar te zwijgen over wat er met mij gebeurde bij turbulentie.

Vakantie, congressen, weekendje naar vrienden in Portugal leverde nu alleen nog maar stress op. Een vriendin had last van hoogtevrees en was bij Dorthe geweest voor EFT Therapie. Ze had uitstekend resultaat en durfde de skipiste op in het liftje zonder dat ze angstig werd of in paniek raakte. Ik twijfelde geen moment en heb direct een afspraak gemaakt om van mijn vliegangst af te komen.

Ongelofelijk hoe de EFT werkt. Gebaseerd op accupunctuur punten, waar je vervolgens op tikt, je angst benoemt en zegt dat jij oké bent. Uiteindelijk heb ik 3 sessies nodig gehad en toen moest ik in het vliegtuig naar Aruba. Volledig zonder stress ben ik op pad gegaan en het vliegtuig ingestapt. Geen angst gehad, mijnmaag is niet omgedraaid. Ik heb zelfs een foto gemaakt vanuit de lucht. Door de wolken heen kon je een van de luchthavens van London zien.

Ik ben geweldig enthousiast over deze therapie, ondanks mijn sceptische blik, heeft het resultaat mij overtuigt.

Enorm veel dank aan Dorthe. Zo blij dat ik dit heb gedaan en kennis heb gemaakt met EFT.

Marianne, 59 jaar – 45 jaar kattenfobie opgelost

Ik ben bij Dorthe in behandeling gegaan vanwege mijn fobie voor katten. (Meer dan 45 jaar.) In het kennismakingsconsult voelde ik me al meteen erg op mijn gemak. Alhoewel ik al heel veel therapieën en overige behandelingen gedaan heb (onder ander in het Radboud ziekenhuis in Nijmegen) vanwege deze fobie ben ik er open ingegaan. De eerste sessies bij Dorthe maakte dat ik innerlijk rustiger werd. Katten vormden al snel niet meer mijn dagelijkse angst. Ik had dit zelf niet zo snel in de gaten. Maar anderen in mijn omgeving wel. Als ik een kat zag reageerde ik heel anders. Ik merkte ze ook minder op. Ik heb de oefeningen die Dorthe mij gaf thuis wel gedaan. Dit heeft heel veel geholpen. De sessie met de kat in een kamer was heel, heel emotioneel. Ik en vele andere personen in mijn directe omgeving hadden nooit durven hopen dat ik in een ruimte zou kunnen zijn met een kat. Ik ben trots op mezelf dat ik dit durfde. Ruim 45 jaar heb ik een grote angst gehad. Katten hebben heel wat vakanties en vriendschappen bedorven, hebben me ook heel veel geld gekost aan therapieën. En alles hielp me soms een klein beetje. Niet alleen mijn kattenfobie is verdwenen door de toepassing van EFT. Ik ben veel evenwichtiger en minder stressend als voorheen. Ik heb een innerlijke rust gekregen hierdoor en kan iedereen deze EFT aanraden. Dorthe is een prettig een aangename persoonlijkheid, ik zal haar eeuwig dankbaar zijn. Gisteren had ik overtuigend bewijs dat mijn fobie niet meer bestaat. Ik liep naar mijn auto en zag een kat niet. Ik liep er zo tegenaan en het deed me niets. Mijn hart klopte rustig door. Ik het verleden had mijn hart in mijn keel gezeten en was ik totaal in paniek geraakt. (Ik heb 6 sessies gehad.)

Bas – Angst voor spreken voor groepen

Mijn naam is Bas, ik ben fysiotherapeut, en ‘moet’ vaker voor groepen staan en spreken. Dit kostte me meer energie, dan goed voor me was. Ik werd van te voren ‘erg druk van’ en ervoer tijdens de groepen veel last /spanning tijdens het praten ...veel te veel spanning!! Ik weet ,waar dit vandaan komt, - ik heb best veel inzicht opgedaan tijdens diverse therapieën / opleidingen e.d , maar mijn angst voor spreken voor groepen is niet echt veel minder geworden door al die inzichten. Ik durf best te stellen, dat de EFT sessie (eenmalig) me enorm veel rust heeft geleverd : ik heb nu niet veel” druk/ stress” meer voor en tijdens spreken in groepen: De combinatie van 'lichaam voelen’ , affirmatie uitspreken (diepe,helpende wens/positieve gedachte/overtuiging dat ik een goed mens ben, en dat het ‘oke is” ) is erg helpend voor me. Dorthe is een deskundig, betrokken vrouw, bij wie ik me snel op je gemak voel, en die je meeneemt in diepe persoonlijke processen. Bedankt , en ik kom zeker nog eens terug, als het aan de orde is voor me.

Charlotte, 35 jaar – Gebrek aan zelfvertrouwen

Ik heb echt heel veel gehad aan de sessies bij Dorthe. Ze is heel persoonlijk en oprecht geïnteresseerd. Ondanks dat ik nogal introvert ben en me moeilijk uit, wist Dorthe precies de juiste dingen naar voren te halen. Ze heeft heel veel kennis en ik heb door haar veel inzichten gekregen in mijn handelen en ook dat van anderen waardoor ik anders tegen dingen aan kon kijken. Na elke sessie voelde ik echt een opluchting, alsof er weer iets verwerkt was en er een last van mijn schouders viel. Ik vond het bijna jammer om de sessies te beëindigen, want Dorthe gaf altijd een heel vertrouwd gevoel. Ze is een supervrouw en de sessies zijn echt heel effectief!

Man, 33 jaar – Fobie voor pijn en angst voor bevalling

Ik heb met Dorthe gewerkt aan mijn angst voor pijn bij anderen. Met EFT hebben we goede vooruitgang geboekt. Ik ben heel tevreden over het resultaat.

Dertiger, man – Paniekaanvallen

Ik gebruik de SET methode van EFT dagelijks als ondersteuning om mentaal, emotioneel en fysiek optimaal in mijn vel te zitten. Een aanrader!

Noortje – Onzekerheid

Mijn doel was om met behulp van EFT op een andere manier om te leren gaan met mijn onzekerheden. Eenmaal bezig met EFT bleek deze methode toch niet bij me te passen. Het was prettig dat Dorthe doortastend was en ze bedacht een geschikte manier om samen aan mijn probleem te werken. Hierdoor kwam ik tot verhelderende inzichten waar ik mee aan de slag kon. Dankjewel, Dorthe!

Docente, 36 jaar – Ernstige claustrofobie

Claustrofobie had ik al zo lang als ik me kan herinneren. Waardoor het ontstaan is, weet ik niet. Ik had mijn leven erop aangepast en kon er wel mee leven, maar comfortabel was het niet. Met volle motivatie ben ik gestart met EFT bij Dorthe, maar….ik was ervan overtuigd dat het niet zou werken. Mijn claustrofobie zat zo diep, was een deel van mij, dat zou echt niet over gaan!

Samen zijn we in 5 sessies aan de slag gegaan met de emoties van mijn claustrofobie. Door het kloppen werden die steeds minder heftig en werd ik er niet meer door overspoeld. Stapje voor stapje ben ik met Dorthe enge situaties aangegaan, totdat ik uiteindelijk de deur van de WC op slot deed! Wat een overwinning en wat was ik trots en ook verbaasd dat ik dat kon.

De begeleiding van Dorthe heeft voor mij het verschil gemaakt. Haar vertrouwen, begrip en humor, waarbij ze precies de vinger op de zere plek legde. Het was voor mij pittig en beangstigend om telkens een stapje verder te zetten, maar door Dorthe’s manier van begeleiden was het voor mij hanteerbaar.

Inmiddels beheerst claustrofobie niet meer mijn leven. Helemaal weg is het nog niet, daar ben ik nog mee bezig. Maar ik stap in de meeste liften (al is het nog met iemand samen) en durf veel WC deuren op slot te doen. Het geeft me vertrouwen dat ik nu zelf steeds weer een stapje verder kan zetten!

Vrouw, 64 jaar – Angsten

Mede dankzij jouw EFT en coaching gaat het met mij berg opwaarts. Ik zit weer lekker in mijn vel, kom weer aan, slaap weer beter. Kortom het gaat stukken beter met mij. Mijn ogen zijn nog niet optimaal maar er zijn momenten dat het echt goed gaat. De natuurlijke weg is een langere weg omdat de bron wordt aangepakt. De rode draad die ik bij jou heb geleerd, aanvaarding van wat is, is levensveranderend. Mijn vriendinnen lachen wel eens als ik op de tennisbaan sta te klungelen en vervolgens roep: ik ben oke!

Ton, vrouw 61 jaar – Kattenfobie en claustrofobie

Tijdens mij vakantie op Kreta kreeg ik een appartement op de begane grond. Ik dacht geen enkel probleem, want sinds het overlijden van mijn partner (beschermer) anderhalf jaar geleden heb ik al veel van mijn angsten overwonnen. Niet dus. Na 4 dagen lagen er keien op mijn maag, want ik zat opgesloten in mij appartement. Geen deur open, de katten kunnen binnen komen. Ik heb toen ook meteen besloten dit nooit meer, na de vakantie ga ik dit oplossen. Na zoeken op internet kwam ik bij Dorthe terecht. Ik voelde mij meteen vertrouwd bij haar en kon ook vrij praten over ook nog ander angsten. Door haar vertrouwen en EFT techniek ben ik in 3 sessies over mijn angst voor katten heen en loop ik nu ook ‘s-avonds in het donker ontspannen over straat. Ook zit ik vanaf nu rustig en ontspannen in een kleine ruimte. Door dingen anders te benaderen en de EFT techniek zelf toe te passen in bepaalde situaties voel ik mij heel prettig. Door haar heb ik een andere kijk gekregen op mijn angsten. Bij nieuwe situatie waar ik niet zelf uitkom roep ik weer haar hulp in.

Saskia – Angst in kleine ruimtes/ claustrofobie

Omdat ik de laatste jaren angst had gekregen voor slapen in bepaalde ruimtes, en op bepaalde plekken, adviseerde de huisarts me EFT. Tijdens de training moest ik voor mij moeilijke situaties, zoals slapen in de caravan, beschrijven en beleven alsof ik een film voor me zag. Op het moment dat ik het gevoel kreeg dat het me aanvloog en ik weg wilde rennen uit de kamer gingen we met behulp van klop-technieken op specifieke punten de situatie 'bekloppen'. Naast het kloppen moest ik ook woorden en zinnen nazeggen, zoals: “ook al ben ik bang, wil ik hier weg... toch houd ik van mezelf en accepteer ik mezelf volledig zoals ik ben”. De klop-technieken werden net zolang volgehouden totdat de emoties weer afnamen. Dan werd de film opnieuw afgespeeld om te kijken of de emoties weer de kop op staken. Als dat zo was dan werd er opnieuw geklopt en zo niet, dan werd de film een klein stukje verder gespeeld totdat er opnieuw een moment kwam dat de emoties opspeelden. Na een viertal trainingen heb ik een heerlijke vakantie gehad en drie weken goed geslapen in de caravan.

Na de vakantie bleek dat veel negatieve gevoelens te maken hadden met een tweetal ziekenhuis-opnames die ik als klein kind heb meegemaakt. Met behulp van EFT technieken heb ik de gevoelens van toen opnieuw beleefd, benoemd en er afscheid van genomen. Ik ben door de EFT training de situaties niet vergeten, maar kan er wel met een ander gevoel op terugkijken. Ik vind EFT training een aanrader voor iedereen die negatieve gevoelens heeft of die graag wat meer over zichzelf wil leren.

Vicky, 2 maanden na afronding van het traject – Angststoornis, onveiligheid ervaren | Safe and Sound Protocol

Behandeling op basis van het Safe and Sound Protocol

Soms weet je dat je iets aan jezelf wil veranderen en dat je van bepaalde overheersende angsten en onzekerheid af wil. Via via kwam ik bij Dorthe uit. Ongeveer 8 maanden ben ik onder behandeling geweest bij Dorthe. We hebben veel EFT sessies gedaan en hieruit merkte ik dat ik veranderde. Mijn angsten werden minder, ik raakte bepaalde tics die ik had kwijt, mijn gevoel voor ‘het altijd perfect moeten doen’, kon worden omgezet naar ‘het hoeft niet altijd perfect te zijn’. Zowel Dorthe zelf als EFT hebben mijn leven drastisch veranderd. Ik ben gelukkig geworden met mezelf en ik voel nu dat ik er mag zijn. Dorthe vertelde me dat ze bezig was met een nieuwe therapie: Safe and Sound. Zij dacht dat dit iets voor me was dus dat zijn we gaan doen. De therapie bestond uit het luisteren naar gefilterde muziek, verdeeld over 6 dagen. Ik kan nog steeds niet geloven wat dit teweeg heeft gebracht. Ik herken mezelf bijna niet meer terug, mijn afweermechanisme is een heel stuk afgezwakt, mijn stem is zachter geworden en ik begin toe te zijn aan een vaste relatie. Het aller belangrijkste wat ik merk, is dat ik innerlijke rust voel waarvan ik me niet kan herinneren wanneer ik die voor het laatst heb gevoeld.

Blokkades opheffen

Vrouw, 39 jaar – Zelfhaat, gekoppeld aan uiterlijk en gewicht

Ik ben via internet terecht gekomen bij de site van Levenszin toen ik zocht naar hulp bij mijn negatief zelfbeeld. Mijn collega's en ook mijn man hadden al vaker aangegeven dat het heel erg was en dat ik ermee moest stoppen. Ik kwam uiteindelijk ook tot de conclusie dat dit zo niet langer kon maar dat ik het niet alleen kon en heb toen contact met Dorthe opgenomen. Mijn negatief zelfbeeld ging heel ver, van mezelf overal de schuld van geven en mezelf continu uitschelden tot het sterk geloven dat ik niks hoefde te vertellen tegen andere omdat ik toch niet geloofd zou worden. De eerste afspraak was een kenningsmakinggesprek en meteen had ik zoiets van dit moet ik gaan doen. Er volgende afspraken waar we aan de slag gingen met verschillende situaties waarin mijn gevoelens en gedachten gevoed werden, dit werd aangepakt. Tegelijk voel je de emoties en met behulp van Dorthe werd er geklopt wat erin resulteerde dat mijn gevoelens en gedachten van die situaties verwerkt werden, wat zeer pittig en soms erg intensief was. Maar ik merkte al direct verschil en tot op de dag van vandaag scheld ik mezelf niet meer uit, weet ik dat het niet erg is om emoties te voelen bij een bepaalde situatie en weet ik hoe ik zelf kan kloppen, wat ik dan ook nog dagelijks doe.

Opmerking: wat deze cliënte hier niet noemt is dat ze na 5 sessies heeft durven solliciteren op een nieuwe baan, voor het eerst in jaren weer naar de kapper is geweest, weer naar het zwembad durft en een aantal andere concrete stappen gezet heeft. Helaas gaat het niet altijd zo snel, maar het laat zien wat mogelijk is met EFT.

Marianne – Rijangst

Sinds ik mijn rijbewijs heb, dit is nu ongeveer 25 jaar, heb ik nooit ontspannen zelf auto gereden. Het beperkte mij heel erg in mijn dagelijkse leven. Bijv. van en naar werk . Als ik bijvoorbeeld uitgenodigd werd voor een etentje of iets dergelijks verzon ik altijd smoezen omdat ik te bang was om te rijden! De behandeling bij Dorthe was heel prettig, ze stelde me enorm op mijn gemak. Nu rijd ik eindelijk zonder angst, zelfs op de snelweg en in druk verkeer. Een verademing!!!!!

Monique – Zin in werk-traject: Angst voor kritiek

Door de coaching heb ik in geleerd dat kritiek vaak meer over de ander zegt dan over mij. Hierdoor is de lading eraf en kan ik er op een ontspannen en opbouwende manier mee om gaan. Dat wordt door mij en mijn leidinggevende (die deze coaching heeft betaald) als zeer prettig ervaren. Bedankt Dorthe.

Anita – Verlatings- en bindingsangst

Ik ben bij Dorthe terecht gekomen omdat ik heel graag een warme evenwichtige relatie met een man op wil bouwen. Ik had door allerlei gebeurtenissen een verlatings (en daardoor ook bindings-) angst opgebouwd die me blokkeerde in het aangaan van een relatie.

Door het kloppen en door Dorthe’s enorme (zachtaardige) deskundigheid ben ik in korte tijd een ander mens geworden. Ik heb veel inzicht in mezelf gekregen, heel veel is terug te brengen naar mijn jeugd. Ik ben er achter gekomen dat ik veel krachtiger ben dan ik dacht, ik kan keuzes maken die goed zijn voor mij.

Ik heb in korte tijd beslissingen genomen en knopen doorgehakt waardoor er zoveel ruimte in mij kwam. Ruimte om te zien hoe fijn het is om te geven. De kleine dingetjes die je voor een ander kunt doen. Het contact met mijn kinderen en mensen om me heen is zoveel intenser geworden. Juist omdat ik me kwetsbaar durf op te stellen, daar waar ik “vroeger” dacht sterk te moeten zijn en niet te “zeuren” (want zo zag ik dat).

De relatie is er (nog) niet maar ik ben zo blij dat ik warm kan worden van het contact met mensen. Hierdoor is het zoeken naar die “ene speciale” ook veel minder krampachtig geworden. Ik heb een basis gevonden waarmee ik weer verder kan. Dank Dorthe!!

Vrouw, 42 jaar – Spanning met betrekking tot mannen en relaties

Bij een bezoek aan de huisarts, heeft zij mij het kaartje van praktijk Levenszin meegegeven. Op de site stond daar dat ze hulp kon bieden bij het niet op een lijn zitten van verstand en gevoel. Iets waar ik vaak tegenaan liep met betrekking tot mannen. In eerste instantie vroeg ik me wel af, wat kan Dorthe nou voor mij betekenen. Counseling in combinatie met EFT. Beetje raar dat EFT, kloppen op bepaalde punten? Ik ben zelf nogal van de reguliere geneeskunst, dus dit was ver van mijn bedshow. Maar van de andere kant. Gesprekken met een psycholoog heb ik al eerder gedaan, en desondanks blijft mijn gevoel waar ik mee worstel.

Toch de stap genomen en een afspraak gemaakt. Bij de eerste afspraak heb ik mijn verhaal verteld en samen hebben we het doel van de therapie bepaald.

Meteen al bij de eerste afspraak zijn we aan de slag gegaan. Ondanks dat ik me zo had voorgenomen om niet te gaan huilen, werd het dat wel. Vreemd, dat is iets wat ik eigenlijk niet zo snel mag van mijzelf. Gedurende de volgende afspraken wist Dorthe de "zere plekken" nauwkeurig te vinden en te benoemen. De counseling heeft me aangezet tot het overdenken van veel meer zaken, dan dat ik in eerste instantie had verwacht. Het heeft me geholpen met het ontrafelen van allerlei aspecten, en de manier waarop ik in het leven sta vs hoe ik eigenlijk in het leven wil staan. Het heeft me rust gegeven en duidelijkheid. De combinatie counseling en EFT heb ik als zeer positief ervaren.

Maart 2014 – Ski-angst

Hallo Dorthe, Een paar welen geleden heb ik 2 EFT sessies bij jou mogen doen voor mijn ski angst. Ik was heel benieuwd wat het uiteindelijke resultaat was en ik zou je mijn ervaringen laten weten. Bij deze.
IK GENIET! En ik sta ontspannen op mijn skiës. Zo bijzonder om te ervaren. Mijn man zei voor de vakantie dat er iets in mijn instelling mbt wintersport veranderd was, maar hij kon niet goed aangeven wat het was. Nu ziet hij ook dat ik ontspannen ben en geniet. Nu kan ik eindelijk werken aan mijn techniek. Makkelijke pistes doen we met ons 3 en dat is erg leuk. Van de week een paar keer zelf een "klop-rondje" gedaan en dat werkte goed. Ik ben blij dat ik bij jou terecht gekomen ben! Dank je wel dat je geholpen hebt en geleerd hebt hoe ik mezelf kan helpen. Tot ziens! Groetjes, Judith.

Josée, 52 jaar – Relatieproblemen en spanning voor een lastig gesprek op het werk

Omdat ik nieuwsgierig was naar de combinatie van counsellen met EFT, ben ik naar Dorthe gegaan. In de communicatie met mijn man had ik last van onredelijke emoties en ik had het idee dat dit samenhing met een gebeurtenis uit mijn jeugd. We zijn met EFT naar vroeger gaan kijken en hebben een pijnlijk moment doorwerkt. Dit was heel bijzonder en heftig. En het werkt door in mijn relatie met mijn man, ik voel nu gewoon de normale emoties als reactie op wat er in het nu gebeurt.

Bij een andere sessie heeft Dorthe me geholpen om een moeilijk gesprek voor te bereiden dat ik op mijn werk zou hebben. Ook hier is de EFT-techniek ingezet. Steeds checkt Dorthe af of de negatieve emotie weg is geebt, en of er nog andere facetten bekeken moeten worden. Ik kon met veel vertrouwen het gesprek op mijn werk ingaan en dat heeft een goed resultaat opgeleverd! Ik vind de EFT-techniek verbazingwekkend sterk en de warme aanpak van Dorthe geeft me heel veel vertrouwen. Dank je Dorthe!

Vrede ervaren

Angelique, 34 jaar, zes sessies – Pijnklachten en hoogtevrees

In de eerste instantie klonk het een beetje raar (eigenlijk heel veel) dat je met een beetje kloppen van je problemen af kon komen.
Ik had steeds meer last van spanningen, nek,-rug,-schouderklachten, pijn in mijn handen en vaak hoofdpijn, ik werd overal angstig van, hoogtevrees werd steeds erger, ik was gewoon compleet niet meer happy. Ik kon de laatste keer dat ik ontspannen en blij was geweest bijna niet eens meer herinneren.
Na een intake gesprek met Dorthe vroeg ik me echt af of ik wel geholpen kon worden. Met de minuut werd mijn " irritatie "en klachtenlijst steeds langer en was bang dat ik het hele jaar nog therapie nodig zou hebben.
Eenmaal aan de slag gegaan voelde ik me met de week beter. Pijnklachten verdwenen waar ik al jaren mee liep, hoofdpijn was weg, en zelfs mijn hoogtevrees is geen belemmering meer voor mij. Ik heb zelf ook wel echt de koe bij de horens gepakt en heb de hoogtes ook echt opgezocht en dat ging steeds makkelijker. Mijn humeur is 95% verbeterd en zit weer lekker in mijn vel. Ik durf weer te zijn wie ik ben dankzij Dorthe en ik kan het iedereen aanbevelen.

Rian, 53 jaar – Vastzittende boosheid en verdriet verwerken

Al jaren had ik last van een gebeurtenis in het verleden. Ik kon degene die er bij betrokken was maar niet vergeven voor zijn gedrag. Door de gesprekken met Dorthe werd ik mij bewust van mijn eigen aandeel en vooral; mijn werkelijke gevoel hierin. Met behulp van EFT heb ik het los kunnen laten!
Dorthe heeft mij ook geleerd beter mijn gevoel te herkennen en daarmee worden lastige dingen duidelijker voor mij en kan ik er beter mee om gaan.Het kloppen op je lichaam bij EFT is apart, maar het werkt wel! Het maakt een heftige emotie rustiger en haalt de scherpe kantjes er af.

J. Jongen, 14 jaar – Dwanghandelingen

Sinds een aantal jaren had ik last van dwangstoornissen, bepaalde handelingen die ik van mezelf moest doen om me fijn te voelen. Deze werden veroorzaakt doordat ik in aanraking kwam met onderwerpen waar ik ‘niet van hield’. Dit zat me echt dwars en heeft me een hoop tijd en moeite gekost.
Bij Dorthe heb ik geleerd spanningen die bij mij ontstonden te voelen en er niet voor weg te lopen. Hierbij zorgde de EFT-therapie ervoor dat ik toch een ‘rustig gevoel’ hield. Door de spanningen steeds verder op te bouwen en deze (leren accepteren) te voelen, ben ik uiteindelijk van mijn handelingen af gekomen!
Mijn tip aan anderen is: spanningen blijken helemaal niet zo eng als je jezelf er (lichtjes) mee confronteert. Door te beseffen wat je echt voelt, wordt de spanning vanzelf minder, althans bij mij.

Vrouw, 62 jaar – Onderdrukte emoties

Via “horen zeggen” ben ik bij Dorthe in de praktijk gekomen. Omdat ik al een lange tijd allerlei emoties had onderdrukt, zocht ik hulp en heb die ook van haar gekregen. In de vorm van EFT. De eerste keer vond ik het wel een beetje vreemd, dat kloppen van accupunctuur punten. Maar het hielp mij direct al bij het voelen van emoties. Ook de gesprekken met Dorthe heb ik als heel plezierig ondervonden, daardoor heb ik in een aantal dingen veel meer inzicht gekregen. Ik heb nu veel meer zin in het leven. Dankjewel Dorthe.

Vrouw, 38 jaar – Negatieve emoties

Ik zocht hulp omdat ik vast was gelopen, geblokkeerd, er zat vanalles dwars, van het nu en vroeger, maar wist niet zo goed wat. De sessies begonnen in gespreksvorm en daarna kwam de EFT erbij. Ik vond het verbijsterend wat 'dat geklop' met me deed. Wat een bevrijding daarna. Ik heb geloof ik 4 of 5 sessies gehad en heel veel 'op kunnen ruimen'. Hierdoor voel ik mijn lichaam weer stromen, kan ik verfrist naar mezelf kijken en heb weer veerkracht teruggevonden. De manier van benaderen van Dorthe vond ik heel prettig en kon er daarom helemaal open voor staan. Hierdoor heb ik er heel veel uit kunnen halen.

Patty – Frustraties

Via via ben ik bij Dorthe terecht gekomen en heb ik Emotional Freedom Techniques mogen ontdekken. In 5 sessies heb ik geleerd hoe je beter bij je gevoel kunt komen, hoe puzzelstukjes op hun plaats kunnen vallen en het belangrijkste hoe ik innerlijke rust kan ervaren. Het is in eerste instantie een beetje onwennig en vreemd omdat je juist een bepaald gevoel (in mijn geval frustraties) oproept en d.m.v. kloppen op bepaalde punten op je lijf, je hierna ontzettend ‘‘rustig’’ van binnen kunt voelen, je voelt het negatieve gevoel verdwijnen. En het mooie is dat je het in elke situatie kunt toepassen op elk moment van de dag. Het is heel moeilijk te beschrijven omdat het iets is wat je moet ervaren! Ik hoop ook dat het iedereen die erin geïnteresseerd is het mag gaan ervaren, het helpt je echt om bepaalde blokkades op te heffen en je veel vrijer te voelen in alles.

Vrouw, 55 jaar – Conflict met leidinggevende

De therapie die je me gegeven hebt was voor mij helend, er is een hoop opgekropte frustratie over mijn werk naar boven gekomen en dat voelde erg goed, bevrijd zelfs. Daarnaast heb je me heel concreet enkele handvaten gegeven over hoe ik me kan opstellen tegenover mijn leidinggevende en hoe ik het beste om kan gaan met de stress die uit haar gedrag voort komt.

Ondanks haar gedrag heb ik het afgelopen jaar toch met een goed gevoel van eigenwaarde af kunnen sluiten. Dank daarvoor. Ik neem je tips mee en ga er vanuit dat ik het nu weer alleen kan. Bedankt voor de fijne manier van behandelen, Top!

Grenzen kennen

Bert, 57 – Stress en EFT

Als volwaardig scepticus op gebied van een ‘alternatieve aanpak’ toch een afspraak met Dorthe gemaakt. Doel: verminderen van mijn forse stress gevoelens. De stress waar ik last van had werd veroorzaakt door mijn werksituatie. De werksituatie heb ik door het vinden van een nieuwe baan kunnen verbeteren. Daarmee was het stress gevoel echter nog lang niet verdwenen. Het reguliere zorgtraject had hiervoor na een aantal maanden nog geen oplossing gebracht. In het uitgebreide kennismakingsgesprek met Dorthe heeft zij voorgesteld mijn stress aan te pakken met EFT. We zijn samen aan de slag gegaan. Daarbij zelf ook flink ‘rond geklopt’. Nu, 6 sessies later, zijn mijn stress gevoelens significant verminderd. Ook worden de periodes dat ik geen stress gevoelens ervaar, steeds langer. HET HELPT DUS ECHT, EN HET HELPT SNEL! Niet in de laatste plaats door de mens en professional Dorthe. Van volwaardig scepticus naar een overtuigd mens.

Ellen, 53 jaar – Overspoeld door emoties, door trauma en hooggevoeligheid

Praten met psychologen heb ik lang en heel veel gedaan, dat heeft me inzichten gegeven, maar van binnen en in mn hoofd bleef onrust en angst en onzekerheid me elke keer in de war brengen. Hoe kan ik mijn leven voor mezelf de moeite waard krijgen. Ik deed daar dag in dag uit zo gruwelijk mn best voor, maar t lukte me maar niet om een zekere basis te krijgen. Slapen was een groot probleem, onrust en chaos in mn hoofd, stemmingswisselingen die ik niet kon plaatsen. Er zijn heftige dingen in mn leven gebeurt die me helemaal op mezelf hebben teruggeworpen, de dikke muur die ik in de loop der jaren om me heen gebouwd had en waardoor ik me nog net staande kon houden brak af en ik werd overspoeld door emoties waar ik geen raad mee wist.

Dat speelde nog toen ik voor het eerst bij Dorthe kwam en ik was zo dankbaar dat zij mij middels EFT weer wat rust kon brengen. Meteen die eerste keer al voelde ik me bevrijd van de ergste onrust en angst en chaos in mn hoofd die ik toen dagelijks ervaarde. Dat is nu een tijd geleden en ik ben in die periode regelmatig naar Dorthe geweest en heb daar enorm veel steun aan gehad in het proces om mn leven weer vorm te geven. In plaats van krampachtig overleven ervaar ik nu dat ik leef!! Ik ervaar het in contact met de mensen om me heen, kan weer genieten van dingen, ben gewisseld naar een baan die me beter past, heb een hele fijne relatie, etc. Soms val ik nog terug in oude patronen maar beduidend minder heftig en minder lang als toen: de basis is er!!

Vrouw, 52 jaar – Lichamelijke stressklachten

Dorthe heb ik ervaren een empatische, en analytisch sterke, professional. Zij heeft me geholpen tot de kern van de lichamelijke stress te komen. Dat EFT de 'lading' van de emoties, die tot de stress leidde, kon halen en houden had ik nooit verwacht. Het is nu 6 weken na de eerste sessie en ik voel me nog steeds herboren. Mijn leven is ahw nu begonnen. Héél veel dank Dorthe.

Vrouw, 62 jaar – Ernstige stressklachten door onverwerkt trauma

Elke mens is uniek en reageert anders. En in de loop der jaren word je door je opvoeding, je ervaring en de wereld om je heen gevormd. Van elke ervaring leer je, maar (en dat besef ik nu) je moet jezelf de tijd geven om het ook emotioneel te verwerken.

Ik hou van doorpakken en kan mijn eigen emoties in tijden van stress compleet naar de achtergrond drukken om toch door te functioneren en er te zijn voor anderen. Na een aantal trauma's in de afgelopen jaren zat mijn onderbewuste emotionele rugzak zo boordevol, dat mijn lichaam letterlijk protesteerde en ik uitvalsverschijnselen kreeg.
Ik ben op zoek gegaan naar een coach/counsellor waarin ik vertrouwen had. Via internet kwam ik bij Dorthe terecht en heb een afspraak gemaakt voor een sessie, omdat ik kennis wilde maken, maar ook vooral wilde weten of haar manier van benadering mij aansprak en vertrouwen gaf.

Je bent nooit te oud om te leren... en van jou Dorthe, je manier van aanpak, je analytische vermogen en de integriteit en rust die je uitstraalt heb ik veel geleerd. En EFT, een techniek waar ik aan moest wennen, helpt daarbij: Ik hou van mezelf, ik ben ok!

Vrouw, 29 jaar – Bedrijfscounselling richting een nieuwe passende functie

Voor het traject met Dorthe voelde ik me onzeker en onrustig. Ik wist niet hoe ik mijn energieniveau in balans kon houden en hoe ik kon omgaan met wat ik voelde en wat ik dacht.

Wat mij erg geholpen heeft zijn de oefeningen die Dorthe mij liet doel tijdens de sessies. Ook de EFT sessies hebben mij inzien in wat mijn gevoel is en hoe dit losstaat met mijn gedachtes.

Ik ben ontzettend tevreden over de manier waarop Dorthe mij heeft meegenomen en haar bruikbare tips. Door de informele setting en de oprechtheid van Dorthe durfde ik me open te stellen en mijn angsten en gevoelens te erkennen.

Zin in de dag

Chinese vrouw, 34 – Depressieve gevoelens en multiculturele problematiek

Met wantrouwen ging ik het kennismakingsgesprek met Dorthe in. 'Ik heb er geen vertrouwen in, ik weet niet wat ik hier doe' waren de eerste zinnen die ik zei. Dit is wat ik altijd denk bij dingen die op mijn pad komen, of het nou banen, mensen of relaties zijn. Ik voelde mij al zo lang een eiland dat ik me oprecht niet kon voorstellen hoe het is om 'warmte' te voelen en vertrouwen te hebben in het leven en mensen.

Toen ik bij Dorthe aanklopte had ik 3 al diverse therapieën gehad, waaronder groepstherapie die meer kwaad deed dan goed. Ik ken niemand die mijn donkerste gedachten serieus nam maar tegelijkertijd ook met humor kon benaderen. Met de verrassende 'klop-techniek' kwam ik heel erg met beide benen op de grond en voelde ik me stevig, iets wat ik heel mijn leven heb gemist. Als een hevig rationeel persoon had ik dit hard nodig. Mijn verborgen jeugdtrauma's en mijn multiculturele familiebanden hebben we doorgewerkt. Het was zeer pijnlijk, maar Dorthe heb ik leren vertrouwen in dit proces. Ze is heel warm en zachtaardig, dat helpt :) Na elke sessie was ik fysiek gesloopt, maar het heeft me van binnen emotioneel wel hersteld. Ik merk dit aan soepelere spieren en geen geklemd gevoel meer op mijn borst. Wat ik fijn vind aan Dorthe is dat ze je grenzen respecteert; als je even een dag je muren niet kan laten zakken is dit ook OK. Nog altijd doe ik de klop-methode wanneer ik het moeilijk heb of weer 'weg dreig te zweven' in pijn. Ik ben Dorthe mega-dankbaar, ik heb weer hoop voor de toekomst.

Vrouw, 26 jaar – Liefdesverdriet

Wanneer je pijn en verdriet voelt kun je niet geloven dat er ook weer een ommekeer komt. Zeker niet wanneer de klap onverwachts is en je zelf nog wilt vechten voor hetgeen je zo lief hebt. Je begrijpt het niet, je wilt het niet en je gevoel is totaal niet herkenbaar. Wat moet je dan toch met jezelf aan?

Samen met Dorthe heb ik intensieve gesprekken gevoerd en zijn we in onze gedachten teruggegaan naar bepaalde situaties, welke we vervolgens hebben geanalyseerd. Dit was natuurlijk af en toe heel heftig, want er komen heel veel emoties vrij. Gelukkig heeft Dorthe me alle ruimte en tijd gegeven, situaties rustig benaderd en middels kritische vragen gezorgd voor nieuwe inzichten. Deze nieuwe inzichten zijn voor mij absoluut waardevol voor de toekomst en ik ben Dorthe dan ook ontzettend dankbaar dat zij mij daarbij geholpen heeft.

Judith – Bodemloos verdriet na echtscheiding

Nog anderhalf jaar na mijn echtscheiding had ik erg veel last van verdriet. Emoties die me overweldigden op onverwachte momenten. Drie EFT-sessies hebben me enorm geholpen om over mijn verdriet heen te komen. Het voelt nu opgeruimd, en ik heb weer ruimte en energie om de draad van mijn leven weer op te pakken.

Hanneke – Schouderklachten die niet door fysiotherapie verholpen konden worden

Twee jaar na het beëindigen van mijn huwelijk bleek dat ik een heleboel zaken goed geregeld had maar mezelf een beetje vergeten was. Hierdoor ontstonden lichamelijke klachten. Voor mij was het duidelijk dat er niet perse een lichamelijke oorzaak voor te vinden zou zijn maar dat het ‘tussen mijn oren’ zat. Na een gesprek met een vriendin, die al ooit bij Dorthe in de praktijk geweest was, heb ik besloten om ook EFT bij Dorthe te volgen.

Al snel bleken mijn lichamelijke klachten inderdaad een emotionele achtergrond te hebben. Op momenten dat die emoties uitgesproken, en door Dorthe behandeld, werden, verdwenen ze als sneeuw voor de zon. Mijn schouder wist mij dus precies te ‘vertellen’ waar ik last van had. Alleen had ik die emoties in de voorbije jaren weggestopt en kwamen ze via mijn schouder naar boven.

Dorthe wist mijn emoties zeer goed onder woorden te brengen en samen hebben we ze een naam en een plek gegeven. Ik besefte nu dat die emoties er mochten zijn en leerde ze op tijd onderkennen. Op de momenten dat ik er nu nog last van heb kan ik zelf EFT toepassen en werkt het effectief.

Dorthe is een warme persoonlijkheid waar ik me direct op mijn gemak voelde.

Joyce – In een donker gat

Na jaren van het kastje naar de muur gestuurd te worden, mezelf flink en op de been houden...met ups en downs...uiteindelijk toch in het grote donkere gat gevallen waarvan ik nooit gedacht had er nog uit te kunnen komen, wat was ik diep gezonken, zag het allemaal niet meer zitten...het negatieve had gewonnen. heel openminded en nieuwsgierig ben ik je praktijk binnen komen wandelen...baat het niet. . . . schade kon het al helemaal niet meer. het leek te mooi om waar te zijn . . . . . eerlijk is eerlijk . . . . .je verwacht niet dat al je ellende als sneeuw voor de zon verdwijnt door een beetje te KLOPPEN, om het maar even zo te noemen. nu weet ik beter...ik ben weer IK...ik ben weer blij...ik ben weer vrij. geen zorgen meer, geen gedoe...ik kan weer gewoon ZIJN. en dat in maar 6 weken tijd, niet te geloven... je hebt me mijn leven weer teruggegeven, mijn eigen ik...heel erg bedankt voor deze wijze inzichten en lessen... wat is het leven weer mooi en leuk...THANKS

M. – Ontslag na 20 jaar en op zoek naar nieuw loopbaanperspectief

Ik kwam bij Praktijk Levenszin met heftige emoties n.a.v mijn ontslag. Ik voelde me bij Dorthe meteen op mijn gemak, ze is toegewijd, rustig en dringt op een zachte manier door tot de kern. Na deze sessies was ik klaar om me te gaan richten op de toekomst. EFT is daarbij een goed hulpmiddel geweest.

Aansluitend heb ik het loopbaantraject bij Levenszin doorlopen. Het was een bijzonder en vruchtbaar proces, een liefdevolle ontdekkingsreis naar mijn kwaliteiten, beweegredenen en verlangens m.b.t. werk. Behalve dat het erg leuk was, zit het traject ook zeer gedegen in elkaar. Ik ben ontzettend blij dat ik bij Dorthe terecht ben gekomen.

Vrouw, 44 jaar – Angst voor kanker na verlies

Na het doorlopen van 4 sessies EFT die ik heb gevolgd bij Dorthe van Levenszin, wil ik graag mijn positieve ervaringen delen; Het verlies van mijn moeder aan kanker heeft zowel geestelijk als lichamelijk een enorme klap veroorzaakt waar ik niet meer uitkwam. Na een lange zoektocht kwam ik bij Dorthe terecht en die heeft in korte tijd via gesprekken en EFT kunnen bereiken wat in anderhalf jaar niet gelukt is, namelijk het wegnemen van mijn angsten en het terugbrengen van rust in mijn lijf. EFT is voor mij de enige weg gebleken op weg naar een nieuw leven zonder angst en daar ben ik Dorthe heel dankbaar voor. Haar integriteit , rust en inzichten samen met EFT maken haar tot een geweldige coach , ze heeft mijn leven teruggeven en dat vergeet ik nooit..........................

Een casusbespreking

Uit de EFT-praktijk – Hoe een fobie voor brand opgelost werd

Maria kwam met diverse klachten in de praktijk. Eén daarvan was een heftige fobie voor brand en vuur. Dit betekende dat ze in haar dagelijks leven veel moeite deed om alles wat met brand te maken had te ontwijken. Denk aan berichten in kranten, op Facebook, in films etc. Op een schaal van 0 tot 10 was haar spanning een 10 bij het denken aan of het zien van brand.

Fobieën zijn doorgaans makkelijk op te lossen met EFT en daarom zijn we met deze klacht begonnen om snel het vertrouwen in het proces en de werkwijze te versterken.

In de eerste sessie hebben we gewerkt aan alle opkomende spanning bij het denken aan brand. Vervolgens hebben we een foto van een brandend gebouw bekeken en met de EFT-kloptechniek de spanning in de buik en het gevoel zich schrap te willen zetten bij het zien van vuur, rode en oranje vlammen en rook afgebouwd. Maria ontdekte hoe bang ze was voor haar eigen gevoelens en hoe zeer ze zich er tegen verzette. In loop van de sessie lukte het haar steeds beter om ontspannen erbij te blijven. We hebben een poos geklopt op het woord brand, en het was voor Maria bevrijdend en leuk om te ervaren dat ze dit woord nu voor het eerst heel relaxed kon zeggen!

In sessie twee hebben we nieuwe foto’s gebruikt om de spanning steeds een beetje te verhogen en dan weer weg te kloppen. We gebruikten foto’s van o.a. een brandweerwagen, een huis met rook en een glimp van een foto met een grote brand. Aan de hand van de foto’s kwamen er bij Maria allerlei associaties en herinneringen naar boven. Ook op deze herinneringen hebben we geklopt tot dat ze geen spanning meer opriepen. Een belangrijke herinnering was een zeer angstige periode tijdens een zwangerschapspsychose waarin Maria erg bang was voor vuur en brandwonden. We hebben geklopt op alle gevoelens rond de psychose en vooral op het verdriet over deze moeilijke periode in Maria’s leven, iets wat in geen andere therapie tot nu toe aan de orde was geweest.

In gesprek drie vertelde Maria dat ze thuis zonder spanning een bericht op Facebook kon lezen over een brandverwonding. Voor haar was het een grote overwinning dat ze dit niet meer uit de weg hoefde te gaan en er rustig bij kon blijven. We konden nu moeiteloos door een reeks van foto’s gaan met steeds heftigere beelden. Brand, vlammen, brandblaren, een verbrande arm; bij alles was er ontspanning. Toen kwam het volgende aspect naar boven dat om aandacht vroeg: de angst om het niet aan te kunnen als een naaste familielid een ernstig brandwond zou krijgen. In gedachten riep Maria beelden op van een verwond kind of ouder in het ziekenhuis, en na het wegkloppen van de spanning wist Maria zeker dat ze dit aan zou kunnen en dat ze absoluut erbij zou willen zijn, mocht zoiets ooit gebeuren.

In gesprek vier was het plan om foto’s te bekijken met daarop ernstige brandwonden, - iets wat jarenlang de ergste nachtmerrie voor Maria was geweest. We begonnen met werken aan de ‘angst om met dat plaatje in mijn hoofd te blijven zitten, angst om er niet meer uit te komen, angst het niet aan te kunnen’. Deze angst uitte zich zoals in elke sessie als een naar gevoel in de buik. Toen de spanning hierbij 0 was, keek Maria naar de foto’s zonder enige angst en juist met een gezond gevoel van mededogen. Als eerste viel haar de schoonheid van de verwonde vrouw op, ondanks haar verwondingen!

Zo zie je dat wanneer negatieve emoties opgelost zijn, ook het cognitieve perspectief totaal kan veranderen, - iets wat dan vanzelf en moeiteloos gaat.

Door haar moed om dit aan te pakken heeft Maria zich zelf bevrijd van haar fobie voor brand. Nu, een paar maanden later is ze nog steeds volledig kalm bij het onderwerp brand en brandwonden. Het belangrijkste wat ze geleerd heeft is dat ze tot op heden erg bang is geweest voor haar eigen gevoelens. Met EFT heeft ze ontdekt dat deze angst ongegrond is en dat ze veel meer kan dan wat ze altijd gedacht had.

Dank aan Maria voor het mogen delen van haar verhaal!