EFT-therapie

EFT-therapie is een eenvoudige en opmerkelijke methode voor het oplossen van emotionele klachten en fysieke stress.

Artsen, therapeuten en psychologen over de hele wereld maken hier gebruik van. Ook is EFT een techniek die je, voor eenvoudige problemen, zelf met veel succes kan toepassen. Een EFT- behandeling richt zich op het vergroten van je emotionele vrijheid. Het geeft een fijn gevoel van kracht wanneer je een bepaalde mate van regie hebt over je eigen gevoelens.

EFT wordt ingezet bijvoorbeeld bij overweldigende emoties, onverwerkte gebeurtenissen of negatieve gedachten. Ook kan EFT een extra hulpmiddel zijn binnen gesprekstherapie.

Hoe EFT werkt

EFT is de afkorting van Emotional Freedom Techniques, een specifieke tak binnen de energiepsychologie. EFT is gebaseerd op een combinatie van principes uit de oude Oosterse geneeswijzen en de moderne Westerse psychologie. Er wordt gewerkt met het samenspel tussen lichaam, emoties, gedachten, het zenuwstelsel en het fijne energienetwerk dat door ons lichaam stroomt; het zogenaamde meridiaansysteem.

Door zachtjes op een aantal acupressuurpunten te kloppen, terwijl de focus gericht is op de oorzaak van de stress of emotionele spanning, wordt er een kalmerend signaal naar de hersenen gestuurd. Dit stimuleert de relaxatierespons van het lichaam waardoor je ontspanning ervaart. Wanneer dit gebeurt, terwijl je contact hebt met je negatieve herinnering of je heftige emotie, kan dit verwerkt worden en zal je steeds meer innerlijke rust ervaren.

eft therapie dorthe jakobsen eindhoven

EFT combineert Oosterse geneeswijzen en Westerse psychologie

eft therapie dorthe jakobsen eindhoven

Kleine alchemie

In het dal van de ziel
stromen traan en glimlach samen –
zo wordt vrede verwekt.

Hein Stufkens

EFT in de praktijk

Niet praten maar voelen!

Stel dat je een fobie hebt voor muizen. In dat geval zal je angst voelen bij het zien van een muis. Misschien al bij het bekijken van een foto zoals deze:

eft therapie dorthe jakobsen eindhoven

Met je hoofd weet je dat muizen niet gevaarlijk zijn, en al helemaal niet een muis op een foto. Toch voel je angst en spanning! Iets in je zegt dat een muis gevaarlijk is en je lichaam reageert met stress.

Wanneer je in mijn praktijk komt voor EFT-therapie zal je leren op welke EFT-punten je moet kloppen om het gewenste effect te bereiken. Dit doe je zelf, terwijl ik het voordoe. Dit gebeurt zittend op een stoel, volledig gekleed.

eft therapie dorthe jakobsen eindhoven
eft therapie dorthe jakobsen eindhoven
eft therapie dorthe jakobsen eindhoven

De meeste mensen voelen direct na een paar ‘rondjes’ kloppen dat er meer ontspanning komt in hun lichaam.

Vervolgens gaan we inzoomen op jouw lichamelijke reacties en emoties terwijl we beetje bij beetje de spanning verlagen. In het geval van een muizenfobie doen we het door te focussen op alle aspecten van muizen die je eng vindt en de bijkomende emoties. De staart, de pootjes, de onvoorspelbaarheid, je walging, angst, enzovoort. En telkens weer zorgen we ervoor dat je weer terug in ontspanning komt. Op een gegeven moment kan je in volledige ontspanning praten over muizen, kijken naar muizen of zelfs een muis aanraken. En dit resultaat is blijvend.

We gaan in principe altijd op deze manier te werk ongeacht welke emotionele klacht je hebt. Lees hier over de te behandelen klachten.

Altijd op je gemak

In een EFT-sessie is het doel het verminderen van je stress en emotionele spanning. Daarom zetten we nooit een volgende stap voordat je je er zelf helemaal comfortabel bij voelt. Dit is een belangrijk verschil met de werkwijze bij exposuretherapie en EMDR. Met EFT is het daarom mogelijk om met hele beladen onderwerpen te werken, zoals misbruik, seksuele problemen, schaamte, schuld en trauma, zonder dat het als te heftig of confronterend ervaren wordt.

Tijdens het werk meten we steeds of de spanning vermindert, zo weten we steeds of we goed bezig zijn. Vooral cliënten die soms jarenlang in gesprekstherapie zijn geweest zijn verrast over de resultaten.

Leren door EFT

In een EFT-sessie ben je heel actief. Je leert waar te nemen wat er in jezelf gebeurt. In je lichaam, in je gevoel en in je gedachten. En je leert dit onder woorden te brengen. Je versterkt je waarnemend vermogen en komt daardoor los van verstrikkende patronen. Dit ‘loskomen’ wordt direct ervaren, en uit zich regelmatig in een lichte sfeer tijdens de sessies waarin veel gelachen wordt.

praktijk levenszin eindhoven

De afbeelding hierboven laat een aantal van de belangrijkste drukpunten zien die we tijdens EFT bekloppen.

SET en Matrix Reimprinting

Ook in het veld van de energiepsychologie vinden steeds ontwikkelingen plaats.

Ik tracht zo goed mogelijk daarvan op de hoogte te zijn.
Bij Levenszin kan je daarom ook terecht voor twee nieuwere EFT-vormen:
SET (Simple Energy Techniques) en Matrix Reimprinting.

eft therapie dorthe jakobsen eindhoven

Meer informatie over EFT

  • In het tijdschrift ODE heeft een artikel over EFT gestaan. Wil je meer over EFT weten, is dit interessant – met dank aan ODE voor toestemming tot publiceren hiervan.
  • Je kan heel veel informatie over EFT vinden op internet.
    emofree.com is de website van Gary Craig. Hij is degene die EFT in de huidige vorm ontwikkeld heeft.
  • Ook op eftuniverse.com kan je veel informatie vinden, zoals onderzoeksresultaten, discussiegroepen en vooral heel veel casestudies van allerlei klachten. Je kan via beide websites abonneren op een gratis email-nieuwsbrief.
  • Opleidingsinstituut NOVET heeft een overzicht gemaakt van wetenschappelijke publicaties over EFT.
  • Op mijn boekenpagina zie je aanbevelingen voor goede EFT-boeken.

Wil jij zelf ervaren wat EFT therapie voor je kan doen? Maak een afspraak op 06-51452429 of bel als je vragen hebt. Ik sta je graag te woord.