EFT-therapie

EFT-therapie is een eenvoudige en opmerkelijke methode voor het oplossen van emotionele klachten en fysieke stress.

Artsen, therapeuten en psychologen over de hele wereld maken hier gebruik van. Ook is EFT een techniek die je, voor eenvoudige problemen, zelf met veel succes kan toepassen. Een EFT- behandeling richt zich op het vergroten van je emotionele vrijheid. Het geeft een fijn gevoel van kracht wanneer je een bepaalde mate van regie hebt over je eigen gevoelens.

EFT wordt ingezet bijvoorbeeld bij overweldigende emoties, onverwerkte gebeurtenissen of negatieve gedachten. Ook kan EFT een extra hulpmiddel zijn binnen gesprekstherapie.

Gedicht:

Kleine alchemie

In het dal van de ziel
stromen traan en glimlach samen –
zo wordt vrede verwekt.

Hein Stufkens

Hoe werkt EFT

EFT is de afkorting van Emotional Freedom Techniques, een specifieke tak binnen de energiepsychologie. Hierin wordt gewerkt met het samenspel tussen lichaam, emoties, gedachten en het fijne energienetwerk wat ons lichaam doorstroomt. Het zogenaamde meridiaan-systeem.

Wanneer er een emotioneel probleem is, weerspiegelt dit zich als een energetische storing in het lichaam. Deze storing (bij voorbeeld bij hoogtevrees) houdt de negatieve emotie in stand. Nog preciezer is het om te zeggen dat deze storing en de hoogtevrees één en hetzelfde is. Je kunt dan nog zo je best doen, je weet dat je op het balkon veilig bent, toch trillen je benen.

Bij andere emotionele klachten is de lichamelijke reactie minder opvallend, maar wanneer je subtieler gaat voelen kan je die wel waarnemen.

eft therapie dorthe jakobsen eindhoven

Niet praten maar voelen!

Wanneer er sprake is van heftige emoties zullen ze altijd overhand krijgen ten opzichte van denken en weten.
Daarom proberen we emotionele problemen niet op te lossen via het denken (zo als cognitieve therapie), maar bij de oorsprong zelf: de emotie in je lijf. Bij hoogtevrees is dit je trillende benen, de angst om te vallen, de spanning in je armen etc.
Met EFT wordt de energetische storing in het lichaam opgelost. Dit door zachtjes te kloppen op bepaalde drukpunten op het lichaam.
Zie hiernaast.

Doorgaans doe je dat zelf, terwijl de EFT-therapeut het voordoet. Dit gebeurt gewoon zittend op een stoel, volledig gekleed. Terwijl je de drukpunten beklopt, maak je contact met de emotie waar je last van hebt. Hierdoor verandert de emotie, en geleidelijk lost die op. Tijdens het werk meten we steeds of de spanning vermindert, zo weten we steeds of we goed bezig zijn. Vooral cliënten die soms jarenlang in gesprekstherapie zijn geweest zijn verrast over de resultaten.

eft therapie dorthe jakobsen eindhoven

De EFT-punten

De afbeelding hierboven laat een aantal van de belangrijkste drukpunten zien die we tijdens EFT bekloppen. Deze punten (en nog vele andere) zijn al duizenden jaren gebruikt in een onderdeel van de Chinese geneeskunst, namelijk de acupunctuur.

In Emotional Freedom Techniques komt de wijsheid van de oosterse geneeskunst en kennis uit de westerse psychologie bij elkaar.

eft therapie dorthe jakobsen eindhoven

Leren door EFT

In een EFT-sessie ben je heel actief. Je leert waar te nemen wat er in jezelf gebeurt. In je lichaam, in je gevoel en in je gedachten. En je leert dit onder woorden te brengen. Je versterkt je waarnemend vermogen en komt daardoor los van verstrikkende patronen. Dit “loskomen” wordt direct ervaren, en uit zich regelmatig in een lichte sfeer tijdens de sessies waarin veel gelachen wordt.

SET en Matrix Reimprinting

Ook in het veld van de energiepsychologie vinden steeds ontwikkelingen plaats.

Ik tracht zo goed mogelijk daarvan op de hoogte te zijn.
Bij Levenszin kan je daarom ook terecht voor twee nieuwere EFT-vormen:
SET (Simple Energy Techniques) en Matrix Reimprinting.

eft therapie dorthe jakobsen eindhoven

Meer informatie over EFT

  • In het tijdschrift ODE heeft een artikel over EFT gestaan. Wil je meer over EFT weten, is dit interessant – met dank aan ODE voor toestemming tot publiceren hiervan.
  • Je kan heel veel informatie over EFT vinden op internet.
    emofree.com is de website van Gary Craig. Hij is degene die EFT in de huidige vorm ontwikkeld heeft.
  • Ook op eftuniverse.com kan je veel informatie vinden, zoals onderzoeksresultaten, discussiegroepen en vooral heel veel casestudies van allerlei klachten. Je kan via beide websites abonneren op een gratis email-nieuwsbrief.
  • Opleidingsinstituut NOVET heeft een overzicht gemaakt van wetenschappelijke publicaties over EFT.
  • Op mijn boekenpagina zie je aanbevelingen voor goede EFT-boeken.

Wil jij zelf ervaren wat EFT therapie voor je kan doen? Maak een afspraak op 06-51452429 of bel als je vragen hebt. Ik sta je graag te woord.