Fobieen

Een fobie is een angst die gekoppeld is aan een specifiek voorwerp of situatie. Dat kan van alles zijn, van knopen tot onweer, of zo als claustrofobie, angst voor kleine ruimtes. De angst veroorzaakt fysieke reacties zoals hartkloppingen, misselijkheid, zweten, een licht gevoel in het hoofd, walging, een knoop in de buik etc. Iedereen kan een fobie ontwikkelen en het is zeker geen ziekte of zwakheid.

Een fobie kan je leven flink beperken. Zo durft iemand met claustrofobie bijvoorbeeld niet meer met de lift of met de bus, en iemand met een kattenfobie gaat niet meer op vakantie uit angst voor zwerfkatten.

Er zijn verschillende behandelvormen voor fobieën, bijvoorbeeld:

Gedragstherapie (exposure in vivo), waarbij je geleidelijk blootgesteld wordt aan datgene wat je angst oproept, veronderstellend dat de angst dan uitdooft (gewenning).

Vanuit het gezichtspunt van een EFT-behandelaar is gedragstherapie vaak te confronterend wat juist kan resulteren in een verhoging van de angst. Ik heb regelmatig cliënten die zo veel spanning hebben ervaren tijdens gedragstherapie dat de klachten verergerd zijn.

Cognitieve therapie richt zich op de gedachtenpatronen van de cliënt, met de intentie om die realistischer en behulpzamer te laten zijn. Dit met als gevolg een prettiger gevoel. Hoewel de samenhang tussen positieve gedachten en positieve gevoelens ook binnen EFT een belangrijke plaats heeft, heb ik hier een kanttekening bij. Het is mijn ervaring dat het lastig is om de gedachten in goede banen te leiden wanneer je heftige emoties ervaart. Dat vraagt een grote controle over jezelf en je denken. Liever dan mijn cliënten trainen in meer controle, leer ik ze vertrouwen te krijgen in hun gevoelens en in hun vermogen om daarmee om te gaan.

Bij een EFT behandeling voor een fobie richten we ons op alle angstgevoelens in het lichaam die daarmee samenhangen en verminderen we die stap voor stap.

We roepen de gevoelens op door middel van je eigen voorstelling, plaatjes, geluiden, filmpjes of de echte voorwerpen of situaties (wanneer mogelijk). Het is belangrijk dat de spanning steeds afgebouwd wordt tot nul voordat we een stap verder gaan.

Wanneer de spanning in het lichaam opgelost is, volgt een ander denkpatroon vanzelf. De kat die eerst een “monster” was is nu ineens “best schattig”.

Sommige fobieën zijn in één sessie op te lossen, andere vragen meer geduld. Daarbij speelt het geen rol hoe lang je last hebt van je klacht. Ik heb klanten geholpen die veertig jaar lang een hevige fobie hadden en zonder problemen daar weer van af kwamen.

Voorbeelden van fobieën waarmee ik ervaring heb: hoogtevrees, claustrofobie, kattenfobie, fobie voor kikkers, spinnenfobie, astrafobie (angst voor onweer), fobie voor donker, vliegangst, angst om flauw te vallen, om naar de wc te moeten als er geen is, fobie voor pijn/anderen zien pijn hebben, angst voor bepaalde specifieke voorwerpen, rijangst.

Lees hier reacties van klanten die hun fobieën overwonnen hebben. Of lees hier het hele therapieverloop van Maria die haar fobie voor vuur overwon met EFT.

Wil je zelf ervaren wat EFT voor je kan betekenen? Bel 06-51452429.

Spreekwoord:

Een mens lijdt het meest
door het lijden dat hij vreest

Hoe een fobie voor brand opgelost werd

Uit de EFT-praktijk

Maria kwam met diverse klachten in de praktijk. Eén daarvan was een heftige fobie voor brand en vuur. Dit betekende dat ze in haar dagelijks leven veel moeite deed om alles wat met brand te maken had te ontwijken.

Lees meer