Hulp bij hooggevoeligheid (HSP)

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk en geen stoornis of ziekte. Hoogsensitieve mensen, ofwel HSP (Highly Sensitive Person), hebben een gevoeliger centraal zenuwstelsel waardoor ze intenser en gedetailleerder waarnemen. Ze zijn gevoeliger voor zintuigelijke prikkels zoals kleur, geur, textuur en geluid, maar ook emoties van anderen nemen ze sterker waar. Dit is zichtbaar op hersenscans die een verhoogde activiteit laten zien in de hersendelen die betrokken zijn bij verwerking.
Ongeveer 20 procent van alle mensen is hoogsensitief. Eigenlijk is het dus iets heel gewoons. Niet iets om trots op te zijn en ook niet iets om je over te schamen.

Omgaan met hooggevoeligheid

Voor veel beroepen is het een voordeel om sterke ‘antennes’ te hebben voor wat er om je heen gebeurt. Ook is het fijn om als ouder je kinderen goed aan te kunnen voelen. Vroeger leverde hoogsensitief zijn dan ook weinig problemen op. Maar met de toenemende stroom aan prikkels die we op een dag te verduren krijgen, kan hoogsensitiviteit wel degelijk een probleem worden. Zo zal werken in een open kantoorruimte en het non-stop bereikbaar moeten zijn voor de meeste hooggevoelige mensen een extra belasting zijn.

Prikkels verwerken

Wie meer prikkels binnenkrijgt, heeft meer tijd nodig voor de verwerking hiervan. Wanneer de prikkels niet voldoende verwerkt worden kan het resulteren in een gevoel van emotioneel overlopen, stress en vermoeidheid of zelfs in een burnout. Hoe kun je met al die prikkels leren omgaan?

EFT therapie bij HSP

EFT (Emotional Freedom Techniques) is een zeer geschikte methode voor prikkelverwerking en het is makkelijk om zelf toe te passen. Vooral dit laatste punt is waardevol voor hooggevoelige mensen. Wanneer je in de loop van de dag het gevoel krijgt over te lopen, heb je met EFT letterlijk iets binnen handbereik waarmee je weer ruimte kan creëren. Door de klop-techniek in combinatie met aandachtig voelen toe te passen, ervaren de meeste hoogsensitieve mensen direct meer rust in hun hoofd.

Ook geeft het structureel meer rust wanneer trauma’s, of andere zaken uit het verleden die nog tot stress of spanning leiden, verwerkt worden. Want niet alleen ben je als HSP gevoelig voor indrukken van buitenaf, ook je eigen gedachten en gevoelens hebben een sterkere impact op je.

Lees hier meer over wat EFT precies inhoudt.

HSP-begeleiding bij LevensZin

Wil je begeleiding of therapie om (beter) te leren omgaan met hoogsensitiviteit?
De volgende punten komen aan de orde wanneer je bij mij een traject ingaat:

1. Psycho-educatie

Wat is hooggevoeligheid en hoe werkt het bij mij?

2. Leren omgaan met prikkels

EFT zelf leren gebruiken, naast andere concrete tips toegespitst op jouw situatie.

3. Contact met je lichaam versterken

Hooggevoeligen zijn veelal meer met hun aandacht in de ruimte (en bij de mensen) om hun heen dan bij zichzelf. Pas wanneer je goed contact hebt met je lichaam kan je signalen van overprikkeling opvangen en daarmee rekening houden.

4. Verwerking van ervaringen uit het verleden waar je stress of emoties van ondervindt door middel van EFT
5. Je eigen grenzen leren voelen, respecteren en handhaven (nee durven zeggen)

Door hun eigen sensitiviteit zijn hooggevoeligen vaak zeer voorzichtig met de gevoelens van anderen. Dat kan resulteren in moeite hebben met het aangeven van eigen grenzen.

6. Bewustzijn voor kracht en kwaliteiten

Hoogsensitiviteit kan lastig zijn, maar heeft minstens net zo veel voordelen als nadelen.

Tips bij hooggevoeligheid
  • Accepteer dat je hooggevoelig bent en wees bereid om daarmee rekening te houden.
  • Leer herkennen wanneer je overprikkeld bent, zodat je maatregelen kan nemen.
  • Neem micro-pauzes in de loop van de dag; momenten waar je even bij jezelf bent met de aandacht.
  • Zorg voor voldoende “lummel-tijd”. Tijd waar je niets moet.
  • Regel thuis een plek of een eigen ruimte waar je je terug kan trekken wanneer nodig.
  • Ga zo mogelijk dagelijks wandelen in de natuur.
  • Leer je grenzen aan te geven.

Zoek je hulp of begeleiding bij hooggevoeligheid? Je bent van harte welkom om te ervaren wat EFT therapie voor jou kan betekenen.

Bel met Dorthe Jakobsen 06-51452429 of vul het contactformulier in.

Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar,
alleen met je hart kun je werkelijk zien.

Uit “de kleine prins”
Antoine de Saint Exupery