Hoogtevrees en claustrofobie

Bij een fobie wordt er een hevige angst opgewekt door een specifiek voorwerp of situatie. Op deze pagina ga ik wat dieper in op de fobieën hoogtevrees en claustrofobie, omdat deze vaak voorkomen. Op deze pagina kan je meer lezen over fobieën in het algemeen.

Je zou kunnen zeggen dat hoogtevrees en claustrofobie een tegenovergesteld karakter hebben. Wie hoogtevrees heeft is eigenlijk bang om te vallen, om controle kwijt te raken en zich zelf te verliezen in de ruimte/diepte. Claustrofobie is juist de angst om niet weg te kunnen uit een situatie en daarmee gedwongen te worden om de eigen paniekgevoelens te ondergaan.

Buitenstaanders kunnen fobieën overdreven vinden en iemand met een fobie krijgt weleens te horen dat hij/zij zich aanstelt. Maar een fobische angst kan zeer heftig zijn en soms ervaren worden als pure doodsangst. Compassie en vriendelijkheid tonen is dus gepast, ook richting jezelf wanneer je een fobie hebt.

Hoogtevrees en claustrofobie behandelen we met EFT precies zoals alle andere klachten. We roepen de spanning op door middel van voorstelling, plaatjes, films of echte situaties, en bouwen die vervolgens af met de kloptechniek.
De kleine wc in onze praktijk of de ladder in onze garage zijn hierbij vaak gebruikt. Maar wat belangrijk is om te weten is dat we met EFT nooit iemand een stap laten zetten die stress oproept. Eerst bouwen we stress af en dan volgt actie. Dus pas als je geheel ontspannen bent bij de gedachte aan het beklimmen van de ladder, bijvoorbeeld, ga je dat doen: stap voor stap, letterlijk, Steeds waakzaam voor dat er geen stress ontstaat.

Tussen de sessies door ga je zelf oefenen, en wanneer je situaties ontdekt waar de spanning weer omhoog komt dan werken we eraan. Dat kan bijvoorbeeld een bepaalde brug zijn waar je niet overheen durft, een wc op je werk waarvan je de deur niet dicht durft te doen, de aankomende skivakantie etc.

eft therapie dorthe jakobsen eindhoven

Zonder nadenken de brug over

In aanvulling op de mail van vorige week waarin ik je liet weten dat de stoeltjeslift is genomen stuur ik je nu ook een foto die voor zichzelf spreekt. Zonder nadenken loop ik deze brug over waar ik voorheen nog niet aan moest denken om eroverheen te gaan. Dus wederom een bewijs dat de therapie heeft geholpen!!!

Groeten L.

Lees meer ervaringen

Vliegangst overwonnen

Naarmate ik ouder wordt bemerk ik dat ik steeds meer last ging krijgen van hoogtevrees. Met name nam mijn vliegangst toe. Inmiddels was de vliegangst zo erg dat ik eigenlijk niet meer durfde [...]

Bregje de la Fuente-Dekkers

Lees verder of lees meer ervaringen