Rijangst

Rijangst kan een groot probleem zijn, vooral wanneer je voor je werk dagelijks de weg op moet. Gelukkig is het doorgaans eenvoudig om met EFT rijangst op te lossen, of op zijn minst sterk te verminderen.

Veel cliënten met rijangst geven zichzelf enorm op de kop voor hun angstgevoelens. “Iedereen kan rijden, - waarom ik niet? Dit slaat nergens op!”

Het eerste dat we in een EFT-sessie doen is dan ook acceptatie creëren ten opzichte van deze gevoelens. Want verzet tegen je gevoelens maakt ze juist sterker en niet minder.

Vervolgens gaan we onderzoeken wat voor jou het rijden zo spannend maakt. Is het de snelheid? Het invoegen? Het inhalen? Angst om controle te verliezen over de auto? Alle situaties in het verkeer die bij jou spanning oproepen gaan we behandelen met EFT zodat je stress afgebouwd wordt.

Levensthema’s

Doorgaans raakt rijangst ook aan levensthema’s zoals:

  • ruimte durven innemen
  • je plek vinden
  • vol voor iets gaan
  • geloven in jezelf

Wanneer dit aan de orde is gaan we uiteraard hier aan werken. Dit is iets waar je profijt van krijgt, ook buiten de auto. Een voorbeeld hiervan is een cliënte die vertelde dat ze na het oplossen van haar rijangst voor het eerst voor zich zelf durfde opkomen in een bepaalde situatie.

Oorzaken van rijangst

Mensen die met veel plezier auto hebben gereden kunnen opeens rijangst ontwikkelen. Dat kan bijvoorbeeld doordat een van de hierboven genoemde levensthema’s getriggerd wordt.

Een auto-ongeluk meemaken of een ongeluk gezien hebben kan ook tot rijangst lijden. Soms maak ik mee dat cliënten zich tijdens het EFT-werk ineens herinneren dat ze een ongeluk gezien hebben terwijl ze dit helemaal vergeten waren. Het angstige beeld nestelt zich in het onderbewustzijn en creëert daar angst, totdat we het in het bewustzijn brengen en met EFT de spanning afbouwen. Heb je een auto-ongeluk meegemaakt en daarna rijangst ontwikkeld? Dan gaan we deze gebeurtenis behandelen zodat je daar geen fysieke of emotionele spanning meer bij voelt. Hierdoor lost de rijangst doorgaans op.

Verder ontstaat rijangst soms na een stressvolle periode in het leven. Bijvoorbeeld na een ernstige ziekte of een scheiding. Het lijkt erop dat het lichaam zegt: “ik trek het niet meer!”
Wanneer dit het geval is werken we aan al je gevoelens rond de betreffende situatie. Zo word je stressniveau verlaagd en kunnen we daarna specifiek op de rijangst ingaan totdat die opgelost is.

Eenvoudige rijangst (zonder trauma) kunnen we doorgaans in twee tot drie gesprekken oplossen.

Lees hier eventueel verder over trauma en EFT.

Wanneer je nog vragen hebt ben je welkom om te bellen naar 06-51452429.

eft therapie dorthe jakobsen eindhoven

Marianne

Rijangst

Sinds ik mijn rijbewijs heb, dit is nu ongeveer 25 jaar, heb ik nooit ontspannen zelf auto gereden. Het beperkte mij heel erg in mijn dagelijkse leven.

Lees meer