Stress

Stress is een reactie van je lichaam op een bepaalde situatie of gedachte.

Stel: je bent gezellig aan het wandelen met je partner. Ze vraagt je of je het aankomende sollicitatiegesprek spannend vindt en je voelt meteen de spanning in je buik en je hartslag omhoog gaan. Zo reageert het lichaam trouw op iets wat we als beangstigend en bedreigend ervaren. Ook wanneer het vooralsnog alleen een gedachte is. Het lichaam probeert je klaar te maken voor actie (vechten of vluchten) wat bijzonder handig is in een situatie waar je jezelf wil beschermen of iets wil presteren.

Stress is dus niet per definitie iets negatiefs. Pas wanneer je langdurig stress ervaart wordt het een probleem. We hebben een gezonde afwisseling tussen inspanning en ontspanning nodig om ons behaaglijk te voelen en om goed te functioneren. Wanneer ons lichaam te lang in stress verkeert kan het leiden tot gezondheidsklachten of psychische klachten zoals burnout of depressie.

Oorzaken van stress

Stress kan ontstaan in allerlei situaties en door verschillende oorzaken. Stress is niet alleen werk gerelateerd maar kan iedereen overkomen. Denk bijvoorbeeld aan:

Een situatie die te veel van je vraagt, zoals mantelzorg, te krappe deadlines, te groot taakpakket
Spanningen in de relatie
Economische zorgen
Normen die jezelf oplegt, perfectionisme
Problemen met prikkels verwerken
Niet verwerkte zaken uit het verleden

Symptomen van langdurige stress

Stress kan je herkennen aan een aantal symptomen. Deze kunnen zowel fysiek, mentaal en emotioneel zijn. Hieronder een aantal voorbeelden van klachten:

Spierspanning
Nek of rugpijn
Buikpijn
Oorsuizen
Eetproblemen
Slecht slapen
Piekeren
Concentratieproblemen
Opgejaagd gevoel
Prikkelbaar, kort lontje
Depressieve gevoelens

Stress verminderen met EFT

Wanneer je stress ervaart is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Misschien moet er iets concreets veranderen in je leven voor dat je weer kan ontspannen. Misschien gaat het meer om je mindset en de eisen die je aan jezelf stelt en is het noodzakelijk dat hier verandering in komt. Wanneer er niet verwerkte ervaringen uit het verleden zijn die spanning bij je oproepen helpt het om deze te verwerken zodat je daarin kan ontspannen. In alle gevallen geldt het dat alleen praten niet helpt.

Stress zit in je lichaam en je lichaam moet weer leren ontspannen. Wanneer je lichaam ontspant volgt vanzelf de rust in je hoofd en een prettiger gevoel. EFT kan heel effectief zijn bij het afbouwen van stress. We sporen samen de stressfactoren in je leven op en gaan daar doelgericht mee aan het werk zodat er ontspanning ontstaat. Tevens leer je hoe je heel simpel op dagelijkse basis stress kan ontladen met EFT. Ook kijken we naar andere tools die voor jou behulpzaam kunnen zijn om meer rust in je lijf te creëren.

Stress en EFT – Bert (57 jaar)

Het helpt dus echt

Als volwaardig scepticus op gebied van een ‘alternatieve aanpak’ toch een afspraak met Dorthe gemaakt. Doel: verminderen van mijn forse stress gevoelens.

Lees meer